Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024

Top 5 This Week

Nektar
Nektar
Είμαι η Νεκταρία Γκόφα, συγγραφέας, ποιήτρια και αρθρογράφος. Έχω συνολικές 21 δημοσιεύσεις έντυπες και ηλεκτρονικές και 11 βραβεία τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Έχω συμμετάσχει στη 2η και στην 3η διεθνή μαθητική συνάντηση Λογοτεχνίας υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη διεθνή συνάντηση νέων για την κλιματική αλλαγή Arsinoe, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα purchra και στο πρόγραμμα JUG με δίπλωμα esp και πιστοποιήσεις στην 3d εκτύπωση, στις τεχνικές πωλήσεων και στο ανθρώπινο δυναμικό.
spot_img

Η Πυξίδα Της Αλήθειας

 

 Όλοι συμφωνούμε πως, σήμερα βιώνουμε την εποχή της εξέλιξης και της ταχείας ανάπτυξης. Η ανθρωπότητα τολμά να δημιουργεί, αγαπά την πρόοδο και συνεχώς ανακαλύπτει. Η εποχή αυτή σηματοδοτεί εκτός από την παραγωγικότητα και την πληροφόρηση γύρω από πράξεις- καταστάσεις γενικότερα ή αξίες και ιδέες ειδικότερα. Όπως όλοι γνωρίζουμε κάθε δημοκρατικό σύνταγμα θεσπίζει την ελεύθερη έκφραση, η οποία για να υπάρξει προϋποθέτει τη σωστή γνώση που επιτυγχάνεται από την παροχή πληροφοριών. Η πολιτεία οφείλει να σέβεται αυτό το δικαίωμα και ο άνθρωπος να το διεκδικεί. Σαφώς η πληροφόρηση διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο για τους εξής λόγους.

  Η αλήθεια είναι ότι η σημασία της αντανακλάται στα φαινόμενα της σύγχρονης εποχής. Αρχικά, οι νέες τεχνολογίες είναι εκείνες που καθιστούν απαραίτητη τη γνώση και την ορθή χρήση τους, Φυσικά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με πλήθος πληροφοριών, ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να αξιοποιεί τα επιτεύγματά τους. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τον διεθνή χαρακτήρα της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, γίνεται λόγος για ένα οικουμενικό πνεύμα. Ειδικότερα, τα κράτη βρίσκονται σε σχέση αλληλεξάρτησης και συνεχής επικοινωνίας και συνεργασίας. Έτσι, η πληροφόρηση για τις εξελίξεις άλλων χωρών αποτελεί πλέον ζωτική ανάγκη.

  Συμπληρωματικά, ο άνθρωπος χάρη σ’ εκείνη αποκτά γνώσεις, που με τη σειρά τους του επιτρέπουν να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες και να γίνεται πλουσιότερος στον εσωτερικό του κόσμο. Μ’ αυτό τον τρόπο, καλλιεργείται όχι μόνο η κριτική του ικανότητα αλλά και η οξυδέρκειά του. Επίσης, τον βοηθά να απαλλάσσεται προοδευτικότερα από τις απαξίες των ξεπερασμένων κι στερεοτυπικών αντιλήψεων που μειώνουν ακόμα και το πνεύμα της καχυποψίας. Συνοπτικά, θα ήταν καλό ο δέκτης να αναλογιστεί την αξία της και να λάβει μέτρα, ώστε να μην αποτελέσει έρμαιο της αντίπερα όχθης: της παραπληροφόρησης.

  Πρώτα απ’ όλα, είναι χρέος του ανθρώπου να περιφρουρήσει τον εαυτό του. Πιο συγκεκριμένα, δεν πρέπει να ασπάζεται τις προκαταλήψεις, τη μισαλλοδοξία, την αδιαλλαξία και τον φανατισμό αλλά να είναι ανοιχτόμυαλος. Φυσικά, θα μπορούσε να προσεγγίσει προσεκτικά πολλές πηγές και αφιερώνοντάς τες χρόνο να τις ερμηνεύσει με βάση τη λογική.

  Σύμφυτος της λελογισμένης προσέγγισης είναι και ο έλεγχος. Λεπτομερέστερα, είναι αναγκαίο ο άνθρωπος να ελέγχει τόσο την εγκυρότητα των πηγών πληροφόρησής του όσο και την υπογραφή του δημοσιογράφου τους. Καταλήγοντας, χαρακτηρίζεται πολύ σημαντικό να βρίσκεται όσο το δυνατόν περισσότερο σε πνευματική εγρήγορση και να διαφυλάσσει την ηθική του ακεραιότητα, ώστε να αποκρούσει άμεσα κάθε προσπάθεια χειραγώγησής του.

  Συμπερασματικά, έγινε φανερό πως ο άνθρωπος ως πνευματικό ον οφείλει να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, για να μπορεί να τοποθετείται επί σοβαρών θεμάτων και όχι για να προάγει μόνο το δημοκρατικό πολίτευμα. Συνιστά ακράδαντο δικαίωμά του η πρόσβαση στην ορθή, αντικειμενική και τεκμηριωμένη πληροφόρηση και μόνο με τη σφαιρική γνώση θα μπορέσει να διανθίσει το κοινωνικό «φαίνεσθαι» με το προσωπικό «εἶναι».

Γράφει η Νεκταρία Γκόφα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Popular Articles