Σκύλος βοήθειας ή Ζώο θεραπείας
Έχετε κατοικίδιο και ζείτε στην Ελλάδα; Αν ναι, η έρευνα για τους νόμους και τους κανονισμούς που αφορούν τους σκύλους βοήθειας η τα ζώα θεραπείας στη χώρα μπορεί να είναι μια πολύπλοκη υπόθεση. Αλλά μη φοβάστε! Δημιουργήσαμε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό για να σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τους σκύλους βοηθείας ή θεραπείας σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
Σε αυτό το ιστολόγιο, θα εμβαθύνουμε στις νομικές απαιτήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, θα διερευνήσουμε το νομικό πλαίσιο για τους σκύλους βοηθείας και των ζώων θεραπείας.
Είστε περίεργοι για τη διαδικασία εκπαίδευσης και πιστοποίησης των σκύλων βοηθείας; Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε τα βήματα που απαιτούνται για την πιστοποίηση σκύλου βοηθείας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την νομοθεσία 4830/2021 – ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021 η οποία ώς στόχο έχει να συμμορφωθεί και η χώρα μας το το ευρωπαικό πλαίσιο, «Σκύλος βοήθειας» είναι: ο εκπαιδευμένος ή εκπαιδευόμενος σκύλος οδηγός τυφλού και ο σκύλος βοήθειας και προστασίας ατόμων με αναπηρία ή ασθένειες ενώ «Ζώο θεραπείας»: κάθε ζώο που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς προς όφελος ενός ατόμου, ιδίως ενός ατόμου με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής, αισθητηριακής, ψυχιατρικής, νοητικής ή άλλης μορφής ψυχικής αναπηρίας, έχει λάβει ή λαμβάνει ειδική εκπαίδευση και φέρει τα κατά τον νόμο πιστοποιητικά
Σύμφωνα λοιπόν με την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα το αρθρο 21:
Άρθρο 21
Σκύλος βοήθειας και ζώο θεραπείας
1.Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.
Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας ή ζώο θεραπείας και τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς.
2.Επιτρέπεται η αξιοποίηση σκύλων βοήθειας και ζώων θεραπείας σε νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης, κάθε είδους νοσηλευτικά ιδρύματα, θεραπευτήρια και γηροκομεία για την υποστήριξη θεραπευτικών σκοπών («ιαματική επικουρία ζώων» ή «Animal Assisted Therapy» ή «Pet Therapy»), ιδίως για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, καθώς και την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ψυχοκινητικής αποκατάστασης των ασθενών.
3.Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας του παρόντος πληρούν τις ισχύουσες ενωσιακές και εθνικές υγειονομικές απαιτήσεις.
Ποιός ειναι αρμόδιος όμως να πιστοποιήσει την εκπαιδευση ή την ικανότητα αυτή στα κατοικίδια μας;
Σύμφωνα πάλι με την ίδια νομοθεσία 4830/2021 – ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021
Η απάντηση αυτή υπάρχει στο άρθρο 44 :
Άρθρο 44 Πιστοποίηση επαγγελματικής επάρκειας εκπαιδευτών σκύλων Η επαγγελματική επάρκεια των εκπαιδευτών σκύλων, πλην των εκπαιδευτών σκύλων εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πιστοποιείται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σύμφωνα με τον ν. 4763/2020 (Α΄ 254).
Ομως τι πιστοποίηση και τι έγγραφο χρειάζεται για την πιστοποίηση ζώων θεραπείας , Emotional ή phyciatric services ή Pet therapy dog ;
Εδώ δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Ενώ η νομοθεσία προβλέπει πιστοποίηση εκπαίδευσης για σκύλο βοηθείας τυφλών, η εκπαίδευση θεραπείας που προάγουν την ψυχική υγεία ή την αντιμετώπιση διαταραχών δεν διευκρινίζεται και δεν πιστοποιείται απο κάπου απο κάποιο φορέα. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να πιστοποιηθεί κάτι τέτοιο εφόσον τείνει να είναι αυτονόητο συμπέρασμα αρκετών επιστημονικών ερευνών ότι τα κατοικίδια μας συμβάλλουν στην ψυχική υγεία των ιδιοκτητών τους.
Αν θέλουμε να συμβαδίζουμε με αλλά κράτη-μέλη της ΕΕ και εκτών ΕΕ, θα πρέπει αρχικά να δημιουργήσουμε ενα μητρώο ζώων θεραπείας εκτός απο μητρώο σκύλων βοηθείας. Επιπλέον, η επάρκεια του χαρακτηρισμού ενός ζώου , ώς ζώο θεραπείας διαπιστώνεται με γνωμάτευση ενός ειδικού ψυχικής υγείας, Ψυχολόγου ή Ψυχιάτρου που θα αναφέρει ότι το κατοικίδιο μας, μας βοηθάει σε ζητήματα ψυχικής υγείας. Να αναφέρουμε ότι η αναλυτική επεξήγηση της θεραπευτικής λειτουργίας σε ζώα θεραπείας δεν κρίνεται απαραίτητη καθώς αυτό θα προσέκρουε στο νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Παραδείγματα
Σε χώρες της Ευρωπαικής ένωσης αλλά και τις περισσότερες δυτικές χώρες, η προσβαση των κατοικιδίων μας, σε δημόσιους χώρους και καταστήματα είναι αρκετά πιο εύκολη απ’ ότι στην Χώρα μας.
Τα κατοικίδια είναι ευπρόσδεκτα στα καταστήματα, στα ΜΜΜ και σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται μόνο κάποια επιπλέον χρέωση στο κόμιστρο του εισιτηρίου. Κατά συνέπεια, η ανάγκη πιστοποίησης ενός σκύλου ώς σκούλου θεραπείας είναι σχεδόν αχρείαστη καθώς προβλέπεται απο την κουλτούρα & την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Επιπλέον, η πιστοποίηση ενός σκύλου θεραπείας γίνεται με την γνωμάτευση ενός ειδικού ψυχικής υγείας ( Ψυχολόγου- Ψυχίατρου) , την κατάθεση όλων των πιστοποιητικών υγείας του ζώου και την καταβολή ενός απλού τιμήματος για την έκδοση της σχετικής σήμανσης, ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί μητρώο ζώων θεραπείας κάτι που δεν υπάρχει στη Ελλάδα.
Η χώρα μας ειναι υποχρεωμένη να διευκολύνει πολίτες του εξωτερικού και ειδικά πολιτων της ΕΕ ώστε να διασφαλίζεται η ομαλη μετακίνηση πολιτών. Οφείλει να ενημερώνει τους φορείς της για το νομοθετικό πλαίσιο με όλες του τις παραμέτρους . Επομένως δεν μπορεί να αποκλείει απο δημόσιους χώρους επισκέπτες και ντόπιους που εχουν κατοικίδιο Σκύλο θεραπείας.
Συμπεράσματα
Στην Ελλάδα του 2023 , πολλοί ανθρωποι εχουμε επισκεπτεί δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους χωρίς κάν να μας ρωτήσουν αν το κατοικίδιο μας ανήκει στα ζώα θεραπείας ή βοηθείας. Ας προτρέψουμε τους αρμόδιους να ξεκινήσουν από αυτό το σημείο, το σημείο της ενημέρωσης και της εφαρμογής του νομικού πλαισίου που αφορά την συμβίωση μας με τους αγαπημένους μας φίλους.
Αναρωτηθείτε, τι ισχύει αυτή τη στιγμή & τί θα πρέπει να ισχύει σύμφωνα με την νομοθεσία. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς απο τον μικρόκοσμο μας για την προστασία των δικαιωμάτων των μικρών μας φίλων & τι θα έπρεπε ώς οργανωμένη πολιτεία.
Πηγές: Νομοθεσία