Η έναρξη του νέου έτους αποτελεί μια στιγμή που μας γεμίζει με αισιοδοξία και μας παρακινεί να ορίσουμε νέους στόχους για το μέλλον. Μέσω του καινούργιου χρόνου, μας δίνεται η ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε τις προτεραιότητές μας και να σχεδιάσουμε την πορεία μας για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο το να θέσουμε νέους στόχους είναι μόνο η αρχή, το θέμα είναι πως μπορούμε να θέσουμε αυτούς τους στόχους και παράλληλα να παραμείνουμε συνεπείς στην προσπάθειά μας να τους επιτύχουμε. Η ψυχολογία λοιπόν και τα εργαλεία που προσφέρει βοηθάει στην σωστή προσέγγιση ρεαλιστικών στόχων που οδηγούν σε μια καλύτερη ποιότητα της ζωής μας.
Θέσπιση Ρεαλιστικών Στόχων
Ο αποτελεσματικός καθορισμός των στόχων είναι σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη τους. Οι στόχοι που θα ορίσουμε είναι χρήσιμο να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί και να συνδέονται με τις προσωπικές αξίες. Για παράδειγμα, ας πούμε πως μέσα στο 2025 αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε την υγεία μας, αντί λοιπόν να πούμε πως «θέλω να γίνω πιο υγιής», θα μπορούσαμε να ορίσουμε έναν πιο συγκεκριμένο στόχο, όπως το «θα περπατάω 30 λεπτά κάθε μέρα για τους επόμενους τρεις μήνες». Όσο πιο σαφής και ρεαλιστικός είναι ο στόχος που βάζουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να τον πετύχουμε. Είναι όμορφο να έχουμε μακροπρόθεσμους στόχους για το μέλλον αλλά καλύτερο θα ήταν να ξεκινήσουμε με πιο βραχυπρόθεσμους γιατί αυτό θα μας βοηθήσει στο να μπορέσουμε να τους επιτύχουμε πιο εύκολα και μέσω αυτής της επιτυχίας να ξεκινήσουμε να χτίζουμε σταδιακά πιο μακροπρόθεσμους.
Η Δύναμη της Νοοτροπίας
Η σημασία της νοοτροπίας είναι εξίσου σημαντική στην επίτευξη των στόχων μας. Σύμφωνα με τη θεωρία της Carol Dweck, η αναπτυξιακή νοοτροπία, σε αντίθεση με την παγιωμένη νοοτροπία που φοβάται την αποτυχία, μας βοηθάει να βλέπουμε τις δυσκολίες ως ευκαιρίες μάθησης και όχι ως εμπόδια που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Η πεποίθηση ότι μπορούμε να βελτιωθούμε μέσω της σκληρής δουλειάς και της επιμονής είναι σημαντική για την ψυχική μας υγεία. Η καλλιέργεια μιας θετικής νοοτροπίας και η αναγνώριση των μικρών επιτυχιών μπορεί να μας βοηθήσει στη διατήρηση του κινήτρου ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.
Στρατηγικές Αυτορρύθμισης
Η αυτορρύθμιση αποτελεί το κλειδί για να μπορέσουμε να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στους στόχους μας. Ορισμένες στρατηγικές μπορεί να αποτελέσουν οι έξεις:
- Αυτοπαρατήρηση: η καταγραφή της προόδου (π.χ. τήρηση ημερολογίου) μπορεί να βοηθήσει στην εντόπιση των βημάτων που χρησιμοποιήσαμε και έχουν επιτευχθεί.
- Διαίρεση των στόχων: η διάσπαση των μεγάλων στόχων σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα βήματα διευκολύνει τη διαδικασία.
- Επιβράβευση: ενισχύοντας τη θετική μας συμπεριφορά και δίνοντας μας μικρές ανταμοιβές για κάθε επίτευγμα. Επιπλέον, η δημιουργία ρουτίνας και ο καθορισμός συγκεκριμένων ωρών δραστηριότητας βοηθούν στην αποφυγή της αναβλητικότητας.
Αντιμετώπιση Εμποδίων
Οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται πάντα χωρίς κάποιο είδος δυσκολίας. Η διαδικασία αυτή είναι γεμάτη εμπόδια και η ικανότητα να τα ξεπεράσουμε είναι σημαντικό κομμάτι για την επίτευξη τους. Η ψυχική ανθεκτικότητα μας βοηθά να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τους στόχους μας, ακόμη και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Η αποτυχία δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει, αλλά αντιθέτως μας διδάσκει. Αυτοστοχάζωντας το τι δεν πήγε όπως θα θέλαμε και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, μπορούμε να επιστρέψουμε πιο δυνατοί και πιο οργανωμένοι.
Συμπέρασμα
Το νέο έτος είναι μια ευκαιρία για αυτοβελτίωση και ανάπτυξη. Με τη βοήθεια μικρών τεχνικών που μας προσφέρει ο κλάδος της ψυχολογίας μπορούμε να θέσουμε εμπνευσμένους στόχους που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Είναι σημαντικό να δουλεύουμε σκληρά, να αποδεχόμαστε τις δυσκολίες ως μέρος του ταξιδιού και να θυμόμαστε ότι κάθε μικρό βήμα μας φέρνει πιο κοντά στον τελικό μας στόχο. Ας κάνουμε τη νέα χρονιά μια χρονιά προσωπικής ανάπτυξης και επιτυχίας. Καλή χρονιά σε όλους!
Γράφει η Ζωή Ζυκάι, Ψυχολόγος